RSS

SOLOK LADA KELATE


Bahan-bahan
12 biji lada besar hijau (dibelah dan dibuang bijinya)
1 biji kelapa (separuh utk santan & separuh utk inti)
3 ekor ikan kembung/selayang
8 ulas bawang merah2 ulas bawang putihsedikit halia garam secukup
rasagula secukup rasa

Cara Membuatnya :
ikan dicincang halus dan dicampur dengan separuh kelapa tadi dan tumbuk bersama.
kemudian campurkan bawang merah,bawang putih dan halia yang telah ditumbuk supaya sebati.Masukkkan garam dan gula secukup rasa.
Apabila semuanya sebati, isikannya ke dalam lada yang telah dibelah tadi.
Apabila siap, masukkan dalam periuk bersama dengan sedikit santan.
Biarkan ia kering dan kemudiannya bolehlah angkat untuk dihidangkan.
(solok lada ini sesuai dimakan dengan nasi kerabu)
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment