RSS

RESIPI JALA MAS

10 biji kuning telur ayam
5 biji kuning telur itek
1/2 kilo gula
1 kilo air
6 kuntum bunga cengkih
5 helai daun pandan
sedikit pewarna lemon yellow


Cara-Cara

1.Masakkan air dengan gula, bunga cengkih dan daun pandan dalam kuali besar, sehingga mendidih ( naik buih-buih halus - lihat gambar). Buangkan daun pandan dan bunga cengkih. Kecilkan api .
2.Dengan menggunakan tangan ramas telur hingga hancur.
3.Kemudian tapis dengan kain nipis
4.Campurkan sedikit lemon yellow, kacau hingga rata.
5.Masukan aduan ke dalam acuan .
6.Jurai keliling kuali dalam air gula tadi ( sama spt buat roti jala) lebih kurang 40X keliling.
7.Biarkan seketika (lebih kurang 20 saat) utk masak adunan telur dengan api sederhana.
8.Bila nampak masak, curahkan sedikit air utk mengangkatnya dgn cara kaut semua adunan telur tadi menggunakan lidi. Kemudian lipat. Siap utk dimakan.


Inilah rupa jala mas .. kuih kegemaran terutama masa bulan puasa ...
Jala Mas yang dijual kat pasaran ia adalah manis utk membuatnya tahan lama. Tetapi kalau kita buat sendiri, kita boleh kurangkan manis dgn menGurangkan gula dan melebihkan air. kUIH ni hanya jadi guna pakai telor itik je.. pakai telor ayam putus2 nanti

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment