Bahan-Bahan
25 biji putih telur
400 gm gula
8 kuntum bunga cengkih
500 gm santan pekat
200 gm gandum
8 helai daun pandan
sedikit garam
Cara- Cara
1. Panaskan santan dahulu dalam kuali hingga naik minyak
2. Sementara menunggu santan pecah minyak, dengan menggunakan daun pandan gaul telur, gandum, garam dan telur puteh hingga hancur dan tidak berbuku .
3. Bila gula sudah hancur, telur dan gandum tidak berbuku, tapis adunan dengan menggunakan kain nipis
4. Kemudian tuang adunan telur ke dalam santan tadi.. kacau perlahan-lahan
5. Masukkan daun pandan yg disiat-siatkan dan bunga cengkih. Kacau perlahan dengan api yg sederhana hingga pekat dan berkilau.
6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
Jemput makan Tahi Itek a.k.a kueh sarang semut :) nama aje jijik kueh ni tapi sodappp bila di makan tau[/b] :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment